Afspraak maken

Tel: 0318 512 548

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dry needling

Toe te passen bij:

Naast fysiotherapie hebben de therapeuten van PMI Rembrandt zich ook toegelegd op dry needling. Dit is een relatief nieuwe behandelmethode, waarbij de fysiotherapeut speciale naalden gebruikt ‘om spieren aan te prikken’. Het hoe en waarom ervan leggen we graag uit. En om een misverstand meteen uit de weg te ruimen: dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Dit is een reguliere behandelmethode, die in Canada is ontwikkeld. Het is een intramusculaire behandeling, dat wil zeggen dat de fysiotherapeut tot diep in de spier aanprikt. Daardoor raken de spieren snel en langdurig ontspannen.

Voor wie is dry needling geschikt?

Dry needling wordt vaak toegepast bij spierklachten. U kunt bijvoorbeeld denken aan verkrampingen, verrekkingen, knopen en verhardingen van spieren in het lichaam. De behandelmethode wordt vaak ingezet bij mensen met:

  • Chronische hoofdpijn
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn in de nek
  • Pijn in de bilspier (verrekkingen)
  • RSI
  • Tenniselleboog

Hoe werkt dry needling?

De fysiotherapeut prikt bij dry needling een naaldje in een zogenoemde ‘triggerpoint’. Een triggerpoint is vaak samengetrokken spier- of bindweefsel, dat zich uit in een pijnlijke verharding of spierknoop. Maar dat is niet alles. Het komt namelijk vaak voor dat een triggerpoint niet alleen drukpijn veroorzaakt, maar ook op andere plekken in het lichaam tot pijn leidt. De verklaring hiervoor is dat zo’n spierknoop ander weefsel in de weg zit, dat vervolgens stijf wordt en u beperkt in het bewegen.

Voordat de fysiotherapeut tot behandeling overgaat, is het dus heel belangrijk om de triggerpoints in kaart te brengen. Door op de juiste plek te behandelen, wordt de hoofdoorzaak immers onschadelijk gemaakt. Door middel van een gesprek en een onderzoek worden uw klachten dus nauwkeurig geanalyseerd.

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Daar kunnen we heel duidelijk in zijn: Nee. Het grote verschil zit in de benadering van de behandeling. Dit wordt toegepast op basis van fysiologische observaties en verklaringen, terwijl acupunctuur vooral een energetische achtergrond heeft. Een ander verschil is de hoeveelheid naalden. De fysiotherapeut gebruikt bij dry needling vaak één naald, terwijl bij acupunctuur meerdere naalden gebruikt worden. Bovendien heet de behandeling niet voor niets ´dry needling´. De fysiotherapeut gebruikt ‘droge’ acupunctuurnaalden. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling als onderdeel van een behandeling

Dry needling is een effectieve methode om van spierklachten af te komen. Spieren raken snel en langdurig ontspannen. De behandeling per spier is ook van korte duur. Vaak wordt deze behandeling ingezet als onderdeel van een totaalbehandeling. Nieuwsgierig geworden? Informeer eens bij uw fysiotherapeut of neem contact met ons op, fysiotherapie Veenendaal.

Beenoefeningen

Specialisten

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Gerlinda van Es-Wolswinkel

gerlinda@pmirembrandt.nl

Mijn naam is Gerlinda van Es-Wolswinkel. Vanaf 2011 ben ik werkzaam bij PMI Rembrandt. Dit doe ik met heel veel plezier. In 2002 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en sinds 2009 ben ik ook master manueel therapeut. Deze studie heeft mij een extra verdieping in het vak gegeven, waar ik iedere dag nog plezier van heb. Verder heb ik de cursus dry needling gedaan. Dit blijkt erg toepasbaar in de praktijk, omdat hier weer een andere patiëntgroep mee geholpen kan worden. Tot slot geef ik elke week sportles aan zwangere- en pas bevallen dames. Om deze patiëntengroep beter te kunnen begeleiden, heb ik nog een extra cursus over rug/bekkenklachten gedaan. Het is een ontzettend leuke doelgroep om mee te werken, omdat de zwangerschap een heel bijzondere periode in iemands leven is, waarbij je als fysiotherapeut betrokken wordt. Wanneer vrouwen zwangerschapsklachten hebben is het fijn dat ik ze daarmee kan helpen.

Maak nu direct een afspraak

Roel Heestermans

Roel Heestermans

rheestermans@pmirembrandt.nl

Ik ben Roel Heestermans en in 2009 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij Paramedisch Instituut Rembrandt. In 2016 heb ik mijn masterstudie sportfysiotherapie afgerond. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor bewegingsanalyse en dry needling. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik waterpoloërs van het Nederlands team onder de 19 en de waterpoloërs bij Polar Bears  op het gebied van blessurepreventie en krachttraining.  Ik ben zelf ook waterpoloër bij Polar Bears Heren 1. Wat ik leuk vind aan mijn werk als fysiotherapeut is om met mensen te werken en samen naar de oplossing te zoeken voor hun klachten. Ik zie veel patiënten met klachten aan de ledematen, bijvoorbeeld: knie, elleboog en heup. De fysiotherapie is een dynamisch vak, waarbij de uitdaging als fysiotherapeut ligt in het up-to-date houden van kennis en vaardigheden. Het houd je scherp en alert om de patiënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Maak nu direct een afspraak

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks