Afspraak maken

Tel: 0318 512 548

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Shockwave-therapie

Toe te passen bij:

Wat is shockwave-therapie?

Shockwave-therapie is een vorm van pijnbehandeling waarbij de pijn bestreden wordt zonder geneesmiddelen of chirurgie. Shockwave-therapie is vooral geschikt voor chronische pijnklachten. Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalking van een spier of pees.

Voor wie is shockwave-therapie geschikt?

De meeste mensen denken amper na over de vele manieren waarop zij hun armen gebruiken. Deze bewegingen gaan vanzelf en hier denk je verder niet over na. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Bij sommige mensen doen zulke normale bewegingen al veel pijn. Voor deze chronische pijnklachten kan shockwave-therapie een oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende chronische pijnklachten:

 • Kalk in de schouder
 • Peesklachten in de schouder
 • Hielspoor
 • Kniepeesklachten
 • Golfers- of tenniselleboog
 • Peesklachten aan de buitenzijde van het bovenbeen
 • Achillespeesklachten

Hoe werkt shockwave-therapie?

Het eerste onderdeel van de therapie is het in kaart brengen van het pijngebied. Tevens wordt de bron van de pijn achterhaald. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van echografie.

Hierna begint de echte behandeling. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van hoog-energetische impulsen: shockwave-pulsen. Dit is dezelfde techniek die wordt gebruikt bij vergruizen van nierstenen. Met een behandelkop worden deze geluidsgolven gericht op de pijnlijke plek. De kop geeft krachtige trillingen. De trillingen verpulveren eventueel aanwezige verkalking en stimuleren het eigen genezingsvermogen van het lichaam. Het genezingsvermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, doordat de zelfhelende eigenschappen in het lichaam worden geactiveerd. Daarnaast wordt de stofwisseling gestimuleerd en de bloedcirculatie wordt verbeterd.  

Shockwave-therapie kan gevoelig zijn, maar verdoving is niet nodig.

Voordelen shockwave-therapie

De voordelen van shockwave-therapie op een rijtje:

 • Geen geneesmiddelen of chirurgie van toepassing
 • Korte behandelinterventie
 • Behandeling van de bron in plaats van de symptomen
 • Weinig bijwerkingen
 • Pijnverzachting al binnen enkele dagen na de behandeling

Bent u nieuwsgierig geworden of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op, fysiotherapie Veenendaal.

Specialisten

Ivo Daanen

Mijn naam is Ivo Daanen. Ik ben sinds 2008 werkzaam bij Paramedisch Instituut Rembrandt, en sinds 2010 een van de praktijkeigenaren. In 1998 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en daarna heb ik aan de Universiteit Utrecht nog een masterstudie fysiotherapiewetenschappen gedaan. Binnen de praktijk houd ik mij veel bezig met echografische diagnostiek en shockwave-therapie, waarvoor ik diverse scholingen heb gevolgd. Tevens ben ik lid van de "shoulder community": een expert group van de Hogeschool Utrecht, met betrekking tot schouderklachten. Het leukste aan mijn werk vind ik het, samen met de patiënt, werken aan herstel en mensen meer inzicht te geven in het functioneren van hun lichaam.

Maak nu direct een afspraak

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks