Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in nek en pijn in achterhoofd

Mogelijke oorzaak:

Ervaart u pijn in nek en achterhoofd? U bent niet de enige. Steeds meer mensen melden zich met nek- en achterhoofdklachten bij de fysiotherapeut. Dat is geen goede zaak, omdat nekpijn kan uitstralen naar de romp van het lichaam, de schouders, armen en rug. Daardoor kan het u hinderen in uw dagelijkse bezigheden en zelfs uw nachtrust verstoren. De klachten kunnen zelfs een nekhernia veroorzaken. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Van de pijn in de nek en pijn in het achterhoofd helpen we u graag af.

De pijn in nek en achterhoofd gaat niet weg. Hoe kan dat?

U zult het waarschijnlijk wel herkennen: Eén verkeerde beweging met de nek is zo gemaakt. Het gevolg is een kleine verrekking van de spier, waardoor u last krijgt van nekpijn. Meestal trekt die pijn na één of enkele dagen weer weg. Of u heeft een verkeerde zithouding gehad. Oftewel: er is weinig aan de hand.

Maar als uw pijn in nek en achterhoofd langer aanhoudt en heviger wordt, dan adviseren we u om die klachten serieus te nemen.

Pijn in nek en achterhoofd kan namelijk veroorzaakt worden door:

  • spanningshoofdpijn
  • nekhernia
  • niet-ergonomische, ongezonde werkhouding
  • ontsteking van de nekspieren
  • stress
  • te hoge spanning van de spieren

De plek van de nek in het lichaam

De nek is het bovenste deel van de wervelkolom en bestaat uit 7 wervels. Op de nekwervels staat het hoofd. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, ook wel bekend als de kraakbeenringen.

De wervels bestaan uit een wervellichaam met daaraan vast een uitsteeksel naar achteren en de zijkant. Hier zitten spieren aan vast. Deze spieren lopen naar het hoofd, de schouder en de bovenrug.

In het midden – achter het wervellichaam – zit het wervelkanaal, waar de zenuwen doorheen trekken. Tussen de wervels door verlaat steeds een takje zenuw het wervelkanaal en deze zenuw verzorgt de kracht, het gevoel en de pijnwaarneming van een gebied. De zenuwen die uit de nek vertakken, staan vooral in verbinding met functies in de arm.

Hoe reken ik af met nekpijn en pijn in achterhoofd?

Pijn in de nek kan veroorzaakt worden door een niet-ergonomische werkhouding. Wie dagelijks in een verkeerde houding achter een bureau zit, kan met klachten kampen. De klachten kunnen zich manifesteren in de nek, maar ook hun oorzaak vinden in de schouderbladen, armen of rug. Als u af wilt rekenen met die klachten is het belangrijk om een diagnose te stellen. U kunt op de pagina van manuele therapie meer informatie lezen over de behandeling.  We adviseren u daarom om contact op te nemen met één van onze specialisten van fysiotherapie Veenendaal.  

Onze specialisten

Charlotte Groeneveld

Charlotte Groeneveld

Ik ben Charlotte Groeneveld en in 2008 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij paramedisch instituut Rembrandt. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor reumazorg en kaakfysiotherapie. In 2013 heb ik mijn mastertitel manuele therapie gehaald. Daarnaast heb ik in 2015 de masteropleiding voor orofaciale fysiotherapie afgerond. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik wedstrijdzwemmers op het gebied van blessurepreventie en krachttraining. Het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling van verschillende aandachtsgebieden. Ik zie veel patiënten met klachten in de  bovenrug, nek, hals en kaak. Maar ik begeleid ook reumagroepen, sporters, patiënten met uitgebreide problematiek en revalidatietrajecten. Het mooie aan dit vak is dat je nooit uitgeleerd raakt en altijd weer nieuwe invalshoeken kan ontdekken.

Lees meer

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Oedeemtherapie,  Algemene fysiotherapie,  Sportfysiotherapie, 

Mijn naam is Gerlinda van Es-Wolswinkel. Vanaf 2011 ben ik werkzaam bij PMI Rembrandt. Dit doe ik met heel veel plezier. In 2002 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en sinds 2009 ben ik ook master manueel therapeut. Deze studie heeft mij een extra verdieping in het vak gegeven, waar ik iedere dag nog plezier van heb. Verder heb ik de cursus dry needling gedaan. Dit blijkt erg toepasbaar in de praktijk, omdat hier weer een andere patiëntgroep mee geholpen kan worden. Tot slot geef ik elke week sportles aan zwangere- en pas bevallen dames. Om deze patiëntengroep beter te kunnen begeleiden, heb ik nog een extra cursus over rug/bekkenklachten gedaan. Het is een ontzettend leuke doelgroep om mee te werken, omdat de zwangerschap een heel bijzondere periode in iemands leven is, waarbij je als fysiotherapeut betrokken wordt. Wanneer vrouwen zwangerschapsklachten hebben is het fijn dat ik ze daarmee kan helpen.

Lees meer

Marieke Bloo-van der Meer

Marieke Bloo-van der Meer

Ik ben Marieke Bloo-van der Meer , en ik werk bij PMI Rembrandt sinds 2000. Ik ben gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie , ook wel kaakfysiotherapie genoemd. Ik ben opgeleid in het onderzoeken en behandelen van mensen met klachten van kaak- en aangezichtsspieren , het kaakgewricht , hoofdpijn, tandheelkundige aspecten, zenuwaandoeningen, en kanker in hoofd-hals gebied. Ik kan u adviseren en begeleiden bij pijn en andere klachten in de hoofd-hals-nek regio, die vaak veroorzaakt worden door overbelasting van de kaakspieren en het kauwstelsel. Het verminderen van -vaak langbestaande- pijnklachten aan het hoofd, vind ik een heel mooi aspect van mijn werk. In maart van dit jaar heb ik de opleiding Dry Needling Orofaciaal afgerond. Door veel samen te werken met andere specialisten zoals een tandarts- gnatoloog , kaakchirurg, KNO- arts, orthodontist, tandarts en huisarts probeer ik de zorg rondom de patiënt optimaal te organiseren Mijn werkdagen zijn van maandag tot en met donderdag. Voor een intake- en instructiegesprek reserveer ik ongeveer drie kwartier.

Lees meer

Steven van der Pauw

Steven van der Pauw

Algemene fysiotherapie, 

Mijn naam is Steven van der Pauw. Wat in 2005 begon met een periode van invallen op de praktijk, heeft in 2010 geresulteerd in het worden van mede-eigenaar van Paramedisch Instituut Rembrandt. Binnen de praktijk houd ik me, gezien mijn specialisatie manuele therapie, vooral bezig met het behandelen van mensen met klachten aan de wervelkolom. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met longklachten (COPD) en ben ik één van de therapeuten van onze praktijk, die de fysiotherapie Ede op kliniek NedSpine verzorgt. Omdat ik met verschillende patiëntengroepen in aanraking kom en ik als fysiotherapeut vaak lichamelijk actief bezig ben, is iedere dag anders. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend.

Lees meer

Daan Gelsing

Daan Gelsing

Mijn naam is Daan Gelsing en ik ben afgestudeerd in 2011 aan de Hogeschool van Utrecht. Tijdens mijn bachelorstudie tot fysiotherapeut heb ik mijzelf gespecialiseerd in schouderrevalidatie en heb ik praktijkervaring opgedaan op de traumatologieafdeling in het UMC Utrecht en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP)  te Arnhem. Direct na mijn bachelorstudie ben ik gestart met de masteropleiding musculoskeletale revalidatie in Nijmegen.  Door mijn affiniteit met sport heb ik mijzelf tijdens deze master verdiept in de manuele therapie zodat ik een mooie combinatie heb ontwikkeld van sportrevaldiatie en manuele therapie. Dit heb ik verder uitgebreid en verdiept met stages tijdens de master bij  Topsupport medisch sportgezondheidscentrum in Eindhoven en wederom Sport Medisch Centrum Papendal. In 2015 heb ik deze studie afgerond en ben ik Manueel therapeut.

Lees meer

Marthijn van Leijenhorst

Marthijn van Leijenhorst

Ik ben Marthijn van Leijenhorst en sinds 2016 werkzaam bij PMI Rembrandt. Na mijn afstuderen als fysiotherapeut heb ik, naast mijn dagelijkse werk binnen de fysiotherapiepraktijk, mijn kennis verder verdiept door in 2010 af te studeren als manueel therapeut. Daarnaast ben ik sinds 2015 afgestudeerd als orofaciaal therapeut. Als manueel en orofaciaal therapeut kom ik verschillende patiëntgroepen en bijbehorende klachten tegen. Van (pijn) klachten in het hoofd, hals en kaakgebied tot klachten gerelateerd aan de wervelkolom. Patiënten inzicht geven in de oorzaken van hun klachten en samen het herstel traject oppakken maakt mijn werk leuk en afwisselend. Elke klacht en patiënt vergt zijn eigen aanpak, en motiveert om steeds weer verder te verdiepen en verbreden binnen het vakgebied.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks