Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in bovenbeen

Onmisbaar voor het wandelen, rennen en fietsen; dat is het bovenbeen. De bovenbeenspier werkt als een hefboom en zorgt ervoor dat u kracht kunt zetten tijdens het bewegen. Pijn in het bovenbeen is dan ook uiterst vervelend.

Waarom heb ik last van zeurende pijn in bovenbeen?

Een dijbeenkwetsuur, hamstringblessure of pijn in de lies; pijn in bovenbeen kan zich op diverse plekken manifesteren. Het komt vaak voor dat dergelijke klachten ontstaan tijdens of na het sporten. Maar ook een valpartij van bijvoorbeeld de trap of fiets kan vervelend uitpakken. Dit kan leiden tot een zwelling van het gewricht, maar in het ergste geval scheurt u een spier af. Blessures in het bovenbeen gaan vaak gepaard met flinke pijnscheuten.

Wat zijn mogelijke oorzaken van pijn in bovenbeen?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk wanneer u last heeft van een zeurende pijn in bovenbeen:

 • overbelasting
 • verkorte hamstrings
 • hamstringsruptuur
 • quadricepsruptuur
 • insertietendinopathie van de adductoren
 • ruptuur (scheur) van de adductoren
 • patella femoraal pijnsyndroom
 • jumpers knee
 • spierscheuring
 • osgood schlatter
 • valpartijen

Hoe zit het bovenbeen in elkaar?

Aan de voorkant van het bovenbeen zit de quadriceps, die van het bekken naar de knie loopt. De quadriceps is een spiergroep met vier grote bovenbeenspieren, waaronder de femur. Dit is het Latijnse woord voor dijbeen. De quadriceps is één van de sterkste botten in het menselijk lichaam. Ook stelt het bovenbeen mensen in staat om hun knieën te strekken.

Daarnaast zijn de lies en de hamstring ook spieren die we rekenen tot het bovenbeen. De lies is een spiergroep die het been naar binnen beweegt. De hamstrings hechten aan het zitbeen en onderbeen en hebben onder meer als functie om de knie te buigen.  

Pijn in bovenbeen. Pas op!

Onthoud dat de spieren in het bovenbeen kwetsbaar zijn. Een verdere scheuring ontstaat snel. 

Bij dergelijke klachten als ‘pijn in bovenbeen’ is het verstandig dat u contact opneemt met de (sport)fysiotherapeut. De begeleiding tijdens het herstelproces moet u niet onderschatten. Het is namelijk belangrijk dat de belasting rustig opgevoerd wordt. Zo voorkomt u pijn in bovenbeen. Onze fysiotherapeuten helpen u daar graag bij. U kunt op de pagina van sportfysiotherapie meer informatie lezen over de behandeling.

Onze specialisten

Sander van de Hoef

Sander van de Hoef

Ik ben Sander van de Hoef,  en sinds 2012 werk ik bij Paramedisch Instituut Rembrandt. In 2012 heb ik de opleiding fysiotherapie afgerond aan de Hogeschool van Utrecht. Daarna ben ik door gaan studeren aan de Universiteit Utrecht waar ik de Masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen, richting Fysiotherapiewetenschap heb afgerond in 2014. Tijdens deze opleiding heb ik me speciaal verdiept in de inspanningsfysiologie. Bij PMI Rembrandt werk ik als algemeen fysiotherapeut en behandel ik met name sporters en mensen met hart- en vaatproblemen. Als onderdeel van mijn werkzaamheden bij PMI Rembrandt verzorg ik de fysiotherapeutische zorg bij de voetbalverenigingen GVVV en de Merino’s.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks