Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in de bil

Mogelijke oorzaak:

Heeft u pijn in de bil?

Of we nu zitten, liggen of lopen, op de bilspieren wordt voortdurend een beroep gedaan. Pijn in de bil is dus ronduit vervelend, zeker als de pijn zeurend en chronisch is. Maar met de juiste behandeling is het mogelijk om die klachten vaarwel te zeggen.

Wat zijn de oorzaken van pijn in de bilspier?

De aard, omvang en oorzaak van bilklachten kunnen verschillen. Pijn in de bil kan zich manifesteren bij de zitbeenknobbel, maar de pijn zou ook door een peesontsteking van de hamstring kunnen ontstaan. Daarnaast beschikt de bilpartij ook over zenuwen, die in verbinding staan met andere lichaamsdelen. Zo is het mogelijk dat irritatie of vernauwing pijn en irritatie veroorzaakt.

Andere mogelijke oorzaken van pijn in bil:

  •      overgewicht
  •      verkorte hamstrings
  •      verschil in beenlengte
  •      zwangerschap
  •      bursitis subtrochanterica
  •      gluteus insertietendinopathie
  •      slechte lichamelijke conditie
  •      te veel zitten

De plaats van de billen in het lichaam

De bilregio is het gebied onder aan de rug en boven aan het been, waar de bilspieren zich bevinden. De meest bekende daarvan is de musculus gluteus maximus, oftewel: de grote bilspier. Er zijn echter nog een paar andere bilspieren, ieder met een eigen functie in het bewegen.

In de bilregio bevinden zich veel verschillende verbindingen tussen spieren en gewrichten, zoals de heupgewrichten, lage rug en SI-gewrichten. Daarnaast liggen er diverse doorvoeren voor bloedvaten en zenuwen naar het been en weer terug de buikholte in.

De billen staan onder meer in verbinding met de hamstrings, maar ook met de heupgewrichten in het bekken, de lage rug en de SI-gewrichten, die u misschien ook wel kent als de heiligbeengewrichten.

Pijn in de bil. Wat nu?

Het is belangrijk dat u erachter komt waar de pijn in bil vandaan komt. Om die reden is het belangrijk om na te gaan wanneer u precies last heeft. Is dat na een werkdag op kantoor of juist na het sporten? Op welke manier belast u de spieren? Verkeerde belasting kan leiden tot vervelende klachten, die van kwaad tot erger kunnen gaan. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om dit met onze fysiotherapeut te delen. Dat is de eerste stap om pijn in billen op te lossen.  Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie of dry needling toegepast wordt. 

Onze specialisten

Steven van der Pauw

Steven van der Pauw

Algemene fysiotherapie, 

Mijn naam is Steven van der Pauw. Wat in 2005 begon met een periode van invallen op de praktijk, heeft in 2010 geresulteerd in het worden van mede-eigenaar van Paramedisch Instituut Rembrandt. Binnen de praktijk houd ik me, gezien mijn specialisatie manuele therapie, vooral bezig met het behandelen van mensen met klachten aan de wervelkolom. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met longklachten (COPD) en ben ik één van de therapeuten van onze praktijk, die de fysiotherapie Ede op kliniek NedSpine verzorgt. Omdat ik met verschillende patiëntengroepen in aanraking kom en ik als fysiotherapeut vaak lichamelijk actief bezig ben, is iedere dag anders. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend.

Lees meer

Charlotte Groeneveld

Charlotte Groeneveld

Ik ben Charlotte Groeneveld en in 2008 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij paramedisch instituut Rembrandt. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor reumazorg en kaakfysiotherapie. In 2013 heb ik mijn mastertitel manuele therapie gehaald. Daarnaast heb ik in 2015 de masteropleiding voor orofaciale fysiotherapie afgerond. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik wedstrijdzwemmers op het gebied van blessurepreventie en krachttraining. Het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling van verschillende aandachtsgebieden. Ik zie veel patiënten met klachten in de  bovenrug, nek, hals en kaak. Maar ik begeleid ook reumagroepen, sporters, patiënten met uitgebreide problematiek en revalidatietrajecten. Het mooie aan dit vak is dat je nooit uitgeleerd raakt en altijd weer nieuwe invalshoeken kan ontdekken.

Lees meer

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Oedeemtherapie,  Algemene fysiotherapie,  Sportfysiotherapie, 

Mijn naam is Gerlinda van Es-Wolswinkel. Vanaf 2011 ben ik werkzaam bij PMI Rembrandt. Dit doe ik met heel veel plezier. In 2002 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en sinds 2009 ben ik ook master manueel therapeut. Deze studie heeft mij een extra verdieping in het vak gegeven, waar ik iedere dag nog plezier van heb. Verder heb ik de cursus dry needling gedaan. Dit blijkt erg toepasbaar in de praktijk, omdat hier weer een andere patiëntgroep mee geholpen kan worden. Tot slot geef ik elke week sportles aan zwangere- en pas bevallen dames. Om deze patiëntengroep beter te kunnen begeleiden, heb ik nog een extra cursus over rug/bekkenklachten gedaan. Het is een ontzettend leuke doelgroep om mee te werken, omdat de zwangerschap een heel bijzondere periode in iemands leven is, waarbij je als fysiotherapeut betrokken wordt. Wanneer vrouwen zwangerschapsklachten hebben is het fijn dat ik ze daarmee kan helpen.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks