Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in de buik

We hebben het allemaal wel eens: buikklachten. Te veel of te vet gegeten, te snel gedronken. Dat vertaalt zich in een onschuldige buikpijn, die vanzelf weer overgaat. Er zijn echter ook meer ernstige vormen van pijn in de buik denkbaar, die veroorzaakt worden door andere redenen. En dat is uiterst vervelend, ook omdat in de buikregio zich een aantal belangrijke organen bevinden. Die wil je graag in goede conditie houden.

De ernst van buikklachten varieert van tijdelijke buikpijn tot een blindedarmontsteking. Om die reden is het belangrijk dat u aanhoudende klachten serieus neemt. Raadpleeg een deskundige, die u kan doorverwijzen of helpen. Voor uw gemak hebben we enkele oorzaken van buikpijn hieronder opgesomd.

Mogelijke oorzaken van pijn in de buik:

 • spanning of stress
 • te veel eten of drinken
 • koliekpijn (galstenen)
 • buikvliesontsteking
 • blindedarmontsteking
 • prikkelbare darmsyndroom
 • ziekte van Crohn
 • problemen in de baarmoeder
 • voedselvergiftiging
 • obstipatie (verstopping)
 • menstruatie
 • blaasontsteking
 • overgewicht

Hoe ziet de buik eruit?

De buik is het gebied dat ligt tussen het bekken en de ribbenkast. Het eerste waar u waarschijnlijk aan denkt zijn de organen, die zich daarin bevinden. De organen van het spijsverteringssysteen, voortplantingsorganen, nieren en urinewegen zijn allemaal in dit deel van het lichaam gesitueerd, net als grotere en kleinere bloedvaten en delen van het lymfesysteem. Aan de buitenzijde van de buikholte ligt het buikvlies. Nog iets meer oppervlakkig liggen de buikspieren, waaronder de rechte, schuine en diepe buikspieren. Daar overheen ligt bij iedereen -in meer of mindere mate – vetweefsel en tenslotte de huid.

Ik heb buikklachten. Wat nu?

Onze fysiotherapeuten staan graag voor u klaar. Daarbij werken we vaak samen met andere medici, zoals de huisarts. Samen met u is het mogelijk om bijvoorbeeld gerichte oefeningen te doen, die uw buik weer in conditie brengen of juist houden. Zo begeleiden we mensen met buikklachten op individuele basis, maar voor bijvoorbeeld zwangere en pas bevallen vrouwen is de buik ook een belangrijk aandachtsgebied. Wilt u ook graag uw buikklachten te lijf gaan? Neem eens contact op voor een intake. U kunt op de pagina van algemene fysiotherapie meer informatie lezen over de behandeling. 

Onze specialisten

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Oedeemtherapie,  Algemene fysiotherapie,  Sportfysiotherapie, 

Mijn naam is Gerlinda van Es-Wolswinkel. Vanaf 2011 ben ik werkzaam bij PMI Rembrandt. Dit doe ik met heel veel plezier. In 2002 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en sinds 2009 ben ik ook master manueel therapeut. Deze studie heeft mij een extra verdieping in het vak gegeven, waar ik iedere dag nog plezier van heb. Verder heb ik de cursus dry needling gedaan. Dit blijkt erg toepasbaar in de praktijk, omdat hier weer een andere patiëntgroep mee geholpen kan worden. Tot slot geef ik elke week sportles aan zwangere- en pas bevallen dames. Om deze patiëntengroep beter te kunnen begeleiden, heb ik nog een extra cursus over rug/bekkenklachten gedaan. Het is een ontzettend leuke doelgroep om mee te werken, omdat de zwangerschap een heel bijzondere periode in iemands leven is, waarbij je als fysiotherapeut betrokken wordt. Wanneer vrouwen zwangerschapsklachten hebben is het fijn dat ik ze daarmee kan helpen.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks