Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in de heup

Heeft u last van pijn in de heup?

Pijn in de heup komt regelmatig voor. Dat is niet verwonderlijk, aangezien het gewricht een belangrijke drager is voor het lichaam. Dankzij de heup kunt u zonder pijn lopen, hurken en draaien. Heeft u echter pijn aan de heup? Dan raden we u aan om contact op te nemen met één van onze fysiotherapeuten.

Hoe ontstaat heuppijn?

Wie met een pijnlijke heup kampt, heeft vaak moeite met lopen. De heup voelt stijf aan. Ook straalt heuppijn vaak door naar pijn in de lies, onderrug of knie. Een van de oorzaken kan slijtage van de heup zijn. Dit staat ook wel bekend als heupartrose. Vrouwen van vijftig jaar en ouder hebben hier het vaakst last van. Zwangere vrouwen kunnen ook kampen met andere klachten rondom de heup. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit zijn veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap.

Andere oorzaken van pijn in de heup:

  • Overbelasting
  • Slijmbeursontsteking
  • Slijtage heup
  • Heupartrose
  • Pijn in het bekken tijdens zwangerschap
  • Aangeboren heupafwijking
  • Gekneusde of gebroken heup na ongeluk

Hoe ziet het heupgewricht eruit?

Het heupgewricht is de schakel tussen het bekken en het bovenbeen.Tevens spreken we over een kogelgewricht. Daardoor kan het bovenbeen in alle richtingen bewegen ten opzichte van het bekken.

Het heupgewricht bestaat uit de heupkom en de heupkop. De heupkom is onderdeel van het bekken en de heupkop maakt deel uit van het dijbeen. De dijbeenkop is bedekt met een gladde laag zacht wit weefsel, het kraakbeen. Ook de heupkom is bedekt met kraakbeen. Hierdoor kunnen de beenderen makkelijk en met een minimum aan wrijving over elkaar bewegen. Pijnvrij bewegen en draaien is daar het resultaat van. Door slijtage raakt het kraakbeen beschadigd, waardoor pijn in de heup ontstaat. Ook een slijmbeursontsteking ligt op de loer.

Wat moet ik doen bij pijn in de heup?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan uw heuppijn.Om een diagnose te stellen raden we aan om contact op te nemen met onze fysiotherapeut. De contactgegevens vindt u hieronder. U kunt op de pagina van algemene fysiotherapie meer informatie lezen over de behandeling. Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie of dry needling toegepast wordt. 

Onze specialisten

Sander van de Hoef

Sander van de Hoef

Ik ben Sander van de Hoef,  en sinds 2012 werk ik bij Paramedisch Instituut Rembrandt. In 2012 heb ik de opleiding fysiotherapie afgerond aan de Hogeschool van Utrecht. Daarna ben ik door gaan studeren aan de Universiteit Utrecht waar ik de Masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen, richting Fysiotherapiewetenschap heb afgerond in 2014. Tijdens deze opleiding heb ik me speciaal verdiept in de inspanningsfysiologie. Bij PMI Rembrandt werk ik als algemeen fysiotherapeut en behandel ik met name sporters en mensen met hart- en vaatproblemen. Als onderdeel van mijn werkzaamheden bij PMI Rembrandt verzorg ik de fysiotherapeutische zorg bij de voetbalverenigingen GVVV en de Merino’s.

Lees meer

Roel Heestermans

Roel Heestermans

Ik ben Roel Heestermans en in 2009 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij Paramedisch Instituut Rembrandt. In 2016 heb ik mijn masterstudie sportfysiotherapie afgerond. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor bewegingsanalyse en dry needling. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik waterpoloërs van het Nederlands team onder de 19 en de waterpoloërs bij Polar Bears  op het gebied van blessurepreventie en krachttraining.  Ik ben zelf ook waterpoloër bij Polar Bears Heren 1. Wat ik leuk vind aan mijn werk als fysiotherapeut is om met mensen te werken en samen naar de oplossing te zoeken voor hun klachten. Ik zie veel patiënten met klachten aan de ledematen, bijvoorbeeld: knie, elleboog en heup. De fysiotherapie is een dynamisch vak, waarbij de uitdaging als fysiotherapeut ligt in het up-to-date houden van kennis en vaardigheden. Het houd je scherp en alert om de patiënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Lees meer

Steven van der Pauw

Steven van der Pauw

Algemene fysiotherapie, 

Mijn naam is Steven van der Pauw. Wat in 2005 begon met een periode van invallen op de praktijk, heeft in 2010 geresulteerd in het worden van mede-eigenaar van Paramedisch Instituut Rembrandt. Binnen de praktijk houd ik me, gezien mijn specialisatie manuele therapie, vooral bezig met het behandelen van mensen met klachten aan de wervelkolom. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met longklachten (COPD) en ben ik één van de therapeuten van onze praktijk, die de fysiotherapie Ede op kliniek NedSpine verzorgt. Omdat ik met verschillende patiëntengroepen in aanraking kom en ik als fysiotherapeut vaak lichamelijk actief bezig ben, is iedere dag anders. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks