Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in de onderrug

Heeft u last van pijn in de onderrug?

Pijn in de onderrug wordt in de volksmond ook wel spit genoemd. Gelukkig is met de juiste behandeling de pijn deels of zelfs geheel op te lossen.

Hoe ontstaat lage rugpijn?

Lage rugpijn ontstaat vaak door overbelasting van de rug. Overbelasting van de rug kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder sommen we een aantal verschillende oorzaken van lage rugpijn op:

Wanneer hebben we het over de onderrug ofwel lage rug?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. De onderste 5 wervels noemen we de lage rug, ook wel de lumbale wervelkolom (L1-L5). De wervelkolom geeft het lichaam vorm en ondersteunt het menselijk lichaam.

De ruggenwervels

Het grootste deel van een wervel is het wervellichaam. Tussen de verschillende wervellichamen zitten tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf noemen we ook wel discus. Deze schijven hebben een schokabsorberend vermogen.

Aan de achterzijde van de wervels bevinden zich de ook facetgewrichten, deze maken verbinding van de wervels mogelijk en zorgen ervoor dat de wervels bewogen kunnen worden ten opzichte van elkaar.

Elke wervel heeft een opening waar het centraal zenuwstelsel doorheen kan. Dit is een grote zenuwstreng vanuit de hersenen naar het onderste deel van de wervelkolom. Via het zenuwstelsel worden o.a. de spieren aangestuurd en wordt gevoel doorgegeven. Het centraal zenuwstelsel heeft op ieder niveau een aftakking naar links en naar rechts om zo alle delen van het lichaam te kunnen bedienen.

Het heiligbeen

Onder de lage rug vinden we het heiligbeen. Het heiligbeen verbindt de onderrug met het bekken.

>Een gezonde onderrug met gezonde banden en spieren

De wervels worden verbonden door banden en spieren. Gezamenlijk vormen zij een bundel die voor stabiliteit in de wervelkolom zorgen en die het mogelijk maken om de wervelkolom te bewegen.

Oké, ik heb pijn in onderrug. Wat nu?

Om de juiste diagnose te stellen raden we u aan om vrijblijvend een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan lage rugpijn. Misschien is de lage rugpijn wel ontstaan doordat u werkzaamheden uitvoert in een verkeerde houding. Helaas is een diagnose niet te stellen zonder tussenkomst van de fysiotherapeut. Maak direct een afspraak om van pijn in onderrug af te komen. Voor meer informatie over de behandeling kunt u kijken op de manuele therapie of op de dry needling pagina van fysiotherapie Veenendaal.

Onze specialisten

Steven van der Pauw

Steven van der Pauw

Algemene fysiotherapie, 

Mijn naam is Steven van der Pauw. Wat in 2005 begon met een periode van invallen op de praktijk, heeft in 2010 geresulteerd in het worden van mede-eigenaar van Paramedisch Instituut Rembrandt. Binnen de praktijk houd ik me, gezien mijn specialisatie manuele therapie, vooral bezig met het behandelen van mensen met klachten aan de wervelkolom. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met longklachten (COPD) en ben ik één van de therapeuten van onze praktijk, die de fysiotherapie Ede op kliniek NedSpine verzorgt. Omdat ik met verschillende patiëntengroepen in aanraking kom en ik als fysiotherapeut vaak lichamelijk actief bezig ben, is iedere dag anders. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend.

Lees meer

Niels van der Schee

Niels van der Schee

Mijn naam is Niels van der Schee en vanaf 2016 werk ik met veel plezier bij PMI Rembrandt. Binnen de praktijk richt ik mij op de fysiotherapie en de manuele therapie en ben ik daarnaast het aanspreekpunt van onze locatie in Amerongen. In 2006 studeerde ik af als docent bewegingsonderwijs en in 2010 als fysiotherapeut. Na deze twee banen jarenlang gecombineerd te hebben maakte ik in 2014 de keuze voor fysiotherapie en startte ik met de Masteropleiding Manuele Therapie . De afgelopen jaren heb ik verschillende cursussen gevolgd op het gebied van sport- en rugrevalidatie en heb ik binnen het onderwijs veel ervaring opgedaan met mensen met een verstandelijke beperking. Binnen de praktijk zie ik veel uiteenlopende klachten en ben ik daarnaast een van de therapeuten die ingezet wordt bij Nedspine Ede waar wij mensen begeleiden in de eerste fase van hun herstel na een operatie. Elke patiënt is verschillend en daarbij elke klacht uniek. Het op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht om vervolgens samen met de patiënt tot een oplossing komen maakt dit vak voor mij  zo mooi en uitdagend

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks