Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in de rug

Heeft u last van pijn in de rug?

Pijn in de rug is een bekende klacht. Veel mensen kampen met pijn in de rug. Omdat voor veel bezigheden de rug aangespannen wordt, is de impact op het dagelijks leven soms groot. Gelukkig kunnen we met de juiste behandelingen erger voorkomen en veel klachten oplossen.    

Hoe ontstaat pijn in de rug?

Door overbelaste spieren en gewrichten ontstaat vaak pijn in de rug. De overbelasting kan verschillende oorzaken hebben. We sommen enkele oorzaken van rugpijn op:

Wanneer hebben we het over de middenrug?

De middenrug wordt gevormd door twaalf wervels in het midden van de wervelkolom. In totaal heeft telt de wervelkolom 24 ruggenwervels. De wervels in de middenrug staan in verbinding met het borstbeen. Vanuit elke wervel in de middenrug loopt een rib naar links en rechts.

De ruggenwervels

De middenrug is het epicentrum van de wervelkolom. De ruggenwervels worden door banden en spieren in balans gehouden. Tussen elke wervel bevinden zich tussenwervelschijven, die over een schokabsorberend vermogen beschikken. Daarnaast lopen door het wervelkanaal ook verschillende zenuwen, die andere spiergroepen in het lichaam aansturen.

Dat maakt van de middenrug een belangrijke, maar ook kwetsbare spier. Pijn in de rug kan daarom ook andere klachten veroorzaken, zoals pijn in de nek of de schouders. Dat leidt er mede toe dat mensen de pijn in de rug als heel intens ervaren.

Een gezonde middenrug

De banden en spieren moeten niet overbelast worden. Als dat te vaak gebeurt, kunnen de banden en spieren de schokken niet meer tijdig opvangen en ontstaan irritaties en spierstijfheid, die zich vervolgens vertalen in pijn in de rug. Een gezonde middenrug wordt dus niet overbelast, waardoor de wervelkolom niet beperkt wordt in de gewenste bewegingen.

Ik heb pijn in rug. Hoe kom ik er vanaf?

Pijn in rug gun je niemand, aangezien het impact heeft op het dagelijks functioneren. Maar rugpijn is een brede klacht, waarbij de oorzaak niet altijd eenvoudig is te achterhalen. Om de juiste diagnose te stellen raden we u aan om een afspraak te maken met onze fysiotherapeuten. Door oorzaak en gevolg te achterhalen, wordt met u een behandelplan gemaakt, waarmee u de pijn in de rug te lijf gaat. Neem gerust vrijblijvend contact op met fysiotherapie Veenendaal!  Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie toegepast wordt. 

Onze specialisten

Charlotte Groeneveld

Charlotte Groeneveld

Ik ben Charlotte Groeneveld en in 2008 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij paramedisch instituut Rembrandt. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor reumazorg en kaakfysiotherapie. In 2013 heb ik mijn mastertitel manuele therapie gehaald. Daarnaast heb ik in 2015 de masteropleiding voor orofaciale fysiotherapie afgerond. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik wedstrijdzwemmers op het gebied van blessurepreventie en krachttraining. Het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling van verschillende aandachtsgebieden. Ik zie veel patiënten met klachten in de  bovenrug, nek, hals en kaak. Maar ik begeleid ook reumagroepen, sporters, patiënten met uitgebreide problematiek en revalidatietrajecten. Het mooie aan dit vak is dat je nooit uitgeleerd raakt en altijd weer nieuwe invalshoeken kan ontdekken.

Lees meer

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Oedeemtherapie,  Algemene fysiotherapie,  Sportfysiotherapie, 

Mijn naam is Gerlinda van Es-Wolswinkel. Vanaf 2011 ben ik werkzaam bij PMI Rembrandt. Dit doe ik met heel veel plezier. In 2002 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en sinds 2009 ben ik ook master manueel therapeut. Deze studie heeft mij een extra verdieping in het vak gegeven, waar ik iedere dag nog plezier van heb. Verder heb ik de cursus dry needling gedaan. Dit blijkt erg toepasbaar in de praktijk, omdat hier weer een andere patiëntgroep mee geholpen kan worden. Tot slot geef ik elke week sportles aan zwangere- en pas bevallen dames. Om deze patiëntengroep beter te kunnen begeleiden, heb ik nog een extra cursus over rug/bekkenklachten gedaan. Het is een ontzettend leuke doelgroep om mee te werken, omdat de zwangerschap een heel bijzondere periode in iemands leven is, waarbij je als fysiotherapeut betrokken wordt. Wanneer vrouwen zwangerschapsklachten hebben is het fijn dat ik ze daarmee kan helpen.

Lees meer

Steven van der Pauw

Steven van der Pauw

Algemene fysiotherapie, 

Mijn naam is Steven van der Pauw. Wat in 2005 begon met een periode van invallen op de praktijk, heeft in 2010 geresulteerd in het worden van mede-eigenaar van Paramedisch Instituut Rembrandt. Binnen de praktijk houd ik me, gezien mijn specialisatie manuele therapie, vooral bezig met het behandelen van mensen met klachten aan de wervelkolom. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met longklachten (COPD) en ben ik één van de therapeuten van onze praktijk, die de fysiotherapie Ede op kliniek NedSpine verzorgt. Omdat ik met verschillende patiëntengroepen in aanraking kom en ik als fysiotherapeut vaak lichamelijk actief bezig ben, is iedere dag anders. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend.

Lees meer

Niels van der Schee

Niels van der Schee

Mijn naam is Niels van der Schee en vanaf 2016 werk ik met veel plezier bij PMI Rembrandt. Binnen de praktijk richt ik mij op de fysiotherapie en de manuele therapie en ben ik daarnaast het aanspreekpunt van onze locatie in Amerongen. In 2006 studeerde ik af als docent bewegingsonderwijs en in 2010 als fysiotherapeut. Na deze twee banen jarenlang gecombineerd te hebben maakte ik in 2014 de keuze voor fysiotherapie en startte ik met de Masteropleiding Manuele Therapie . De afgelopen jaren heb ik verschillende cursussen gevolgd op het gebied van sport- en rugrevalidatie en heb ik binnen het onderwijs veel ervaring opgedaan met mensen met een verstandelijke beperking. Binnen de praktijk zie ik veel uiteenlopende klachten en ben ik daarnaast een van de therapeuten die ingezet wordt bij Nedspine Ede waar wij mensen begeleiden in de eerste fase van hun herstel na een operatie. Elke patiënt is verschillend en daarbij elke klacht uniek. Het op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht om vervolgens samen met de patiënt tot een oplossing komen maakt dit vak voor mij  zo mooi en uitdagend

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks