Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in elleboog

Mogelijke oorzaak:

Pijn in elleboog

Pijn in de elleboog kan hardnekkig zijn. Het bewegen van de boven- en onderarm wordt daardoor ernstig belemmerd. Om die reden is behandeling door een fysiotherapeut raadzaam. Op die manier kan de pijn deels of zelfs geheel verdwijnen.

Hoe ontstaat pijn in ellebogen?

U heeft vast eens gehoord van een tenniselleboog. Dat hoeft niet per sé te betekenen dat de klachten ontstaan door een potje tennis. De spieren in uw onderarm kunnen ook protesteren door een verkeerde of juist te zware belasting, vaak ontstaan op het werk. Zo kan een tenniselleboog ontstaan als u op kantoor veelvuldig met het toetsenbord werkt of op een muis klikt.

Pijn in elleboog kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking van de slijmbeurs. De slijmbeurs is een kleine holte. Het slijm fungeert als smeerolie dat ervoor zorgt dat de elleboog kan functioneren. U raadt het al: met een ontstoken slijmbeurs kunnen de spieren in de elleboog niet meer soepel bewegen. Dan ontstaat er hevige pijn in de elleboog. Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting.

Andere mogelijke oorzaken van pijn in de elleboog:

  • chronische overbelasting
  • tenniselleboog
  • golfelleboog
  • inactiviteit/ouderdom

De anatomie van de elleboog

De elleboog is een gewricht dat wordt gevormd door drie botten. Het is de verbinding van het bot van de bovenarm met de ellepijp en het spaakbeen, de twee bottenarm van het onderarm. Het bewegen van de  ellepijp en het spaakbeen ten opzichte van het bot van de bovenarm zorgt voor buig- en strekbewegingen van de elleboog. Daarnaast kan het spaakbeen om de ellepijp heen draaien. Dit zorgt ervoor dat de hand omhoog en naar beneden gedraaid kan worden.

Hoe voorkom ik een slijmbeursontsteking?

‘Luister naar uw lichaam.’ Dat advies geven onze fysiotherapeuten dagelijks mee. Dat geldt ook voor pijn in elleboog. De ervaring leert dat een slijmbeursontsteking hardnekkig is. Ook straalt de pijn in de elleboog vaak uit naar andere gewrichten. Om die reden raden we u ook aan om voorzichtig te zijn. Bij de geringste twijfel mag u natuurlijk contact opnemen voor een afspraak. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat geldt zeker bij elleboogklachten of heeft u pijn in onderarm?

Maar ik heb nu pijn in elleboog. Is dat erg?

Om de ernst van uw klachten vast te stellen, raden we aan om een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten. De afspraak is uiteraard vrijblijvend bij fysiotherapie Veenendaal. Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie toegepast wordt. 

Onze specialisten

Roel Heestermans

Roel Heestermans

Ik ben Roel Heestermans en in 2009 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij Paramedisch Instituut Rembrandt. In 2016 heb ik mijn masterstudie sportfysiotherapie afgerond. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor bewegingsanalyse en dry needling. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik waterpoloërs van het Nederlands team onder de 19 en de waterpoloërs bij Polar Bears  op het gebied van blessurepreventie en krachttraining.  Ik ben zelf ook waterpoloër bij Polar Bears Heren 1. Wat ik leuk vind aan mijn werk als fysiotherapeut is om met mensen te werken en samen naar de oplossing te zoeken voor hun klachten. Ik zie veel patiënten met klachten aan de ledematen, bijvoorbeeld: knie, elleboog en heup. De fysiotherapie is een dynamisch vak, waarbij de uitdaging als fysiotherapeut ligt in het up-to-date houden van kennis en vaardigheden. Het houd je scherp en alert om de patiënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks