Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in enkel en pijn in voet

Pijn in enkel en voet? Iedereen die zich wel eens heeft verstapt, de enkel verzwikt of door een sportblessure geplaagd wordt, weet het uit eigen ervaring: Pijn in de enkel en pijn in de voet is geen pretje. Dat heeft te maken met de stugge bandstructuren aan de binnen- en buitenkant van de enkel.  Als die beschadigd raken, ontstaat al snel een acute, stekende pijn en zwelling.

Hoe komt het dat ik pijn in enkel en voet heb?

De enkelblessure is één van de meest voorkomende sportblessures. Wie tijdens het sporten rent, springt en draait, kent de risico’s waarschijnlijk wel. Dat varieert van een verstuikte voet, lichte oprekking of zwelling tot een ernstige enkelblessure, waarbij de belangrijkste banden afgescheurd zijn.  

Pijn in enkel en pijn in voet kan veroorzaakt worden door:

  • verstappen
  • verstuikte voet
  • inversietrauma
  • eversietrauma
  • enkelfractuur (gebroken enkel)
  • tarsaal tunnel syndroom
  • fasciitis plantaris (hielspoor)
  • achillespees tendiopathie

Hoe zit het met de enkel en de voet?

De enkel bestaat uit een bovenste spronggewricht en een onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht is te herkennen aan de twee enkelknobbels. Dit zijn de uiteinden van het kuitbeen en het scheenbeen. Deze twee botten vormen de enkelvork. Daartussenin ligt het sprongbeen. Het bovenste spronggewricht zorgt ervoor dat het mogelijk is de tenen te bewegen en de voet op te trekken.

Het onderste spronggewricht bestaat uit drie botstukken: het sprongbeen, het hielbeen – het botstuk dat ook je hak vormt – en een voetwortelbeentje. Met dit gewricht kunt u de enkel naar binnen en naar buiten bewegen.

Daarnaast verbindt de enkel het onderbeen met de voet. De voet bestaat uit veel losse botstukken. Grofweg is de voet opgebouwd uit drie delen: de voetwortel, de middenvoet en de tenen. Al deze botstukken zijn onderling verbonden met banden, pezen en spieren. Op de voet steunt het hele lichaam. De voet is niet alleen belangrijk om te kunnen lopen, maar zorgt ook voor balans en stabiliteit.

De pijn in enkel of de pijn in de voet houdt niet op. Wat nu?

Een juiste behandeling van pijn in enkel en voet is belangrijk. Wanneer enkelletsel namelijk niet goed behandeld wordt, kan dit tot blijvende schade leiden. De instabiliteit van de enkel wordt mogelijk groter. Wanneer u dus kampt met pijn in de enkel of pijn in voeten, dan raden we u aan om een fysiotherapeut te bezoeken. Bij PMI Rembrandt hebben we specialisten in huis, die correcte diagnoses stellen en weten wat de juiste behandeling is. Daarnaast helpen we u graag bij het herstel. Met specifieke oefeningen wordt de stabiliteit en elasticiteit van het gewricht weer getest. Zo komt u weer af van uw klachten of blessures.U kunt op de pagina van specialisaties meer informatie lezen over de behandeling. Meer weten? Neem gerust contact op met fysiotherapie Veenendaal.

 

Onze specialisten

Sander van de Hoef

Sander van de Hoef

Ik ben Sander van de Hoef,  en sinds 2012 werk ik bij Paramedisch Instituut Rembrandt. In 2012 heb ik de opleiding fysiotherapie afgerond aan de Hogeschool van Utrecht. Daarna ben ik door gaan studeren aan de Universiteit Utrecht waar ik de Masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen, richting Fysiotherapiewetenschap heb afgerond in 2014. Tijdens deze opleiding heb ik me speciaal verdiept in de inspanningsfysiologie. Bij PMI Rembrandt werk ik als algemeen fysiotherapeut en behandel ik met name sporters en mensen met hart- en vaatproblemen. Als onderdeel van mijn werkzaamheden bij PMI Rembrandt verzorg ik de fysiotherapeutische zorg bij de voetbalverenigingen GVVV en de Merino’s.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks