Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in hals en hoofd

Pijn in hals en hoofd? Moeite met kauwen, pijn bij het slikken, oorsuizen, onverklaarbare kiespijn, een opgezwollen hals of last hebben tijdens het spreken. Zoals u merkt kan pijn in de hals of pijn in het hoofd zeer divers zijn. Dat is ook niet verwonderlijk. De schedel bestaat uit maar liefst 22 verschillende botten en geldt daarmee als het meest uitgebreide deel van het menselijk skelet.

Hoe ontstaat pijn in hals en hoofd?

Op deze vraag valt niet een eenduidig antwoord te geven. Daar kunnen tandheelkundige problemen aan ten grondslag liggen, maar dat kunnen net zo goed zenuwen zijn, die niet naar behoren functioneren. Zonder u in onze praktijk gezien te hebben, kunnen we niet de correcte diagnose stellen. Wel leert de ervaring van onze fysiotherapeuten dat veel pijn in hals en hoofd veroorzaakt wordt door kaakproblemen.

Wat zijn mogelijke gevolgen van pijn in hals en hoofd?

De symptomen van pijn in nek en hoofd kunnen mogelijk wijzen op:

  • scheefhals
  • overbelasting van kaakspieren en kauwstelsel
  • strottenhoofdkanker
  • beknelde zenuwen

Hals en hoofd nader verklaard

De schedel is een geheel van 22 verschillende botten. Daarmee is de schedel het meest uitgebreide deel van het skelet. Het geeft vorm aan het hoofd van een mens. De schedel bestaat uit twee delen: de mandibula (onderkaak) en het cranium (hersenpan). De voornaamste functie van de schedel is bescherming van de hersenen en de zintuigen: neus, mond, oren en ogen.

Natuurlijk gebruiken we de schedel ook tijdens het eten. De vaste bovenkaak en beweegbare onderkaak maken kauwbewegingen mogelijk.

Naast de 22 botten bevinden zich in de hals het tongbeen, en in beide oren de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Verder zijn er maar liefst 56 belangrijke gezichtsspieren, die onder andere betrokken zijn bij het uitdrukken van emoties. Als we bijvoorbeeld lachen, worden maar liefst 15 gezichtsspieren actief. En dat valt eigenlijk nog wel mee: Wie met zijn of haar wenkbrauwen fronst, brengt zo’n 40 spieren in beweging.

Ik wil meer info over pijn in hals en hoofd

PMI Rembrandt heeft zich gespecialiseerd in begeleiding en bestrijding bij pijn in hals en hoofd. Verschillende kaakfysiotherapeuten staan voor u klaar. U kunt hieronder over hun ervaring lezen en eventueel een afspraak maken. Op de pagina kaakfysiotherapie  leest u meer over de behandeling.  Wij zijn u graag van dienst bij fysiotherapie Veenendaal

 

Onze specialisten

Charlotte Groeneveld

Charlotte Groeneveld

Ik ben Charlotte Groeneveld en in 2008 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij paramedisch instituut Rembrandt. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor reumazorg en kaakfysiotherapie. In 2013 heb ik mijn mastertitel manuele therapie gehaald. Daarnaast heb ik in 2015 de masteropleiding voor orofaciale fysiotherapie afgerond. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik wedstrijdzwemmers op het gebied van blessurepreventie en krachttraining. Het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling van verschillende aandachtsgebieden. Ik zie veel patiënten met klachten in de  bovenrug, nek, hals en kaak. Maar ik begeleid ook reumagroepen, sporters, patiënten met uitgebreide problematiek en revalidatietrajecten. Het mooie aan dit vak is dat je nooit uitgeleerd raakt en altijd weer nieuwe invalshoeken kan ontdekken.

Lees meer

Marieke Bloo-van der Meer

Marieke Bloo-van der Meer

Ik ben Marieke Bloo-van der Meer , en ik werk bij PMI Rembrandt sinds 2000. Ik ben gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie , ook wel kaakfysiotherapie genoemd. Ik ben opgeleid in het onderzoeken en behandelen van mensen met klachten van kaak- en aangezichtsspieren , het kaakgewricht , hoofdpijn, tandheelkundige aspecten, zenuwaandoeningen, en kanker in hoofd-hals gebied. Ik kan u adviseren en begeleiden bij pijn en andere klachten in de hoofd-hals-nek regio, die vaak veroorzaakt worden door overbelasting van de kaakspieren en het kauwstelsel. Het verminderen van -vaak langbestaande- pijnklachten aan het hoofd, vind ik een heel mooi aspect van mijn werk. In maart van dit jaar heb ik de opleiding Dry Needling Orofaciaal afgerond. Door veel samen te werken met andere specialisten zoals een tandarts- gnatoloog , kaakchirurg, KNO- arts, orthodontist, tandarts en huisarts probeer ik de zorg rondom de patiënt optimaal te organiseren Mijn werkdagen zijn van maandag tot en met donderdag. Voor een intake- en instructiegesprek reserveer ik ongeveer drie kwartier.

Lees meer

Daan Gelsing

Daan Gelsing

Mijn naam is Daan Gelsing en ik ben afgestudeerd in 2011 aan de Hogeschool van Utrecht. Tijdens mijn bachelorstudie tot fysiotherapeut heb ik mijzelf gespecialiseerd in schouderrevalidatie en heb ik praktijkervaring opgedaan op de traumatologieafdeling in het UMC Utrecht en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP)  te Arnhem. Direct na mijn bachelorstudie ben ik gestart met de masteropleiding musculoskeletale revalidatie in Nijmegen.  Door mijn affiniteit met sport heb ik mijzelf tijdens deze master verdiept in de manuele therapie zodat ik een mooie combinatie heb ontwikkeld van sportrevaldiatie en manuele therapie. Dit heb ik verder uitgebreid en verdiept met stages tijdens de master bij  Topsupport medisch sportgezondheidscentrum in Eindhoven en wederom Sport Medisch Centrum Papendal. In 2015 heb ik deze studie afgerond en ben ik Manueel therapeut.

Lees meer

Marthijn van Leijenhorst

Marthijn van Leijenhorst

Ik ben Marthijn van Leijenhorst en sinds 2016 werkzaam bij PMI Rembrandt. Na mijn afstuderen als fysiotherapeut heb ik, naast mijn dagelijkse werk binnen de fysiotherapiepraktijk, mijn kennis verder verdiept door in 2010 af te studeren als manueel therapeut. Daarnaast ben ik sinds 2015 afgestudeerd als orofaciaal therapeut. Als manueel en orofaciaal therapeut kom ik verschillende patiëntgroepen en bijbehorende klachten tegen. Van (pijn) klachten in het hoofd, hals en kaakgebied tot klachten gerelateerd aan de wervelkolom. Patiënten inzicht geven in de oorzaken van hun klachten en samen het herstel traject oppakken maakt mijn werk leuk en afwisselend. Elke klacht en patiënt vergt zijn eigen aanpak, en motiveert om steeds weer verder te verdiepen en verbreden binnen het vakgebied.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks