Waar heeft u klachten?

Selecteer een pijn locatie door met de muis over het lichaam te bewegen.

PMI Rembrandt lichaam
PMI Rembrandt lichaam

Pijn in schouder

Heeft u pijn in de schouder?

Pijn in schouder? U bent zeker niet de enige. Een op de vijf Nederlanders kampt namelijk met schouderklachten. Maar daar houdt het vaak niet op. Pijn in de schouder kan uitstralen naar de nek, de rug of de schouderbladen. Met deskundige hulp van een fysiotherapeut kunt u de pijn in de schouder echter uitbannen.

Pijn in schouder: Hoe kan dat?

De aard, omvang en oorzaak van schouderklachten verschillen. De pijn kan zich manifesteren tussen de schouderbladen, maar er kan ook irritatie van de aanhechting van de pees aan het bot ontstaan. Ook de intensiteit van de pijn is per persoon verschillend. Dat kan variëren van een brandend gevoel na een intensieve werkdag tot chronische schouderpijn, die bij alledaagse handelingen de kop opsteekt. Het kan zelfs zo ernstig zijn dat de pijn uw nachtrust verstoort.

Enkele oorzaken van pijn in schouders:

  • overbelasting
  • ontsteking (slijmbeursontsteking, ontstoken schouderkapsel)
  • schouder uit de kom
  • RSI/ongezonde werkhouding (niet-ergonomisch)
  • valpartij/blessure
  • stress

De plaats van de schouders in het lichaam

De schouder is één van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. Door de schouders worden de armen met de romp verbonden. De drie belangrijkste botten van de schouder zijn het sleutelbeen, het schouderblad en de bovenarm. Gewrichten zorgen ervoor dat de botten samenwerken en dat de armen bewogen worden.

Bijzonder aan de schouder is ook het feit dat het een gewricht is met een ‘kogel’ en een ‘holte’. De kogel wordt gevormd door de top van de bovenarm, terwijl de holte het ‘kommetje’ is. Hier past de kogel in. Kraakbeen en slijmbeurs zorgen er mede voor dat een schouder kan functioneren. Om de schouder zitten ook vier spieren, die bijdragen aan de stabiliteit van het gewricht.

Hoe voorkom ik schouderklachten?

Pijn in de schouder is een bekende ‘kantoorziekte’. Wie lange tijd in dezelfde, verkeerde houding achter een bureau zit, roept het onheil over zichzelf af. Preventie is dan ook ontzettend belangrijk. Een ergonomische werkplek is belangrijk, net als voldoende lichaamsbeweging. Ook raden we aan om stress zoveel mogelijk te vermijden.

Help, ik heb al pijn in schouders

De schouder is een complex gewricht. Het is moeilijk om als buitenstaander de vinger op de zere plek te leggen. Pijn tussen de schouderbladen kan veroorzaakt worden door een ontsteking aan de voorzijde van de bovenarm en vice versa. Om een juiste diagnose te stellen, adviseren we u om contact op te nemen met onze praktijk. U kunt op de pagina van algemene fysiotherapie meer informatie lezen over de behandeling.  U kunt vrijblijvend een afspraak maken bij fysiotherapie Veenendaal.

Onze specialisten

Ivo Daanen

Ivo Daanen

Shockwave therapie,  Algemene fysiotherapie, 

Mijn naam is Ivo Daanen. Ik ben sinds 2008 werkzaam bij Paramedisch Instituut Rembrandt, en sinds 2010 een van de praktijkeigenaren. In 1998 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en daarna heb ik aan de Universiteit Utrecht nog een masterstudie fysiotherapiewetenschappen gedaan. Binnen de praktijk houd ik mij veel bezig met echografische diagnostiek en shockwave-therapie, waarvoor ik diverse scholingen heb gevolgd. Tevens ben ik lid van de "shoulder community": een expert group van de Hogeschool Utrecht, met betrekking tot schouderklachten. Het leukste aan mijn werk vind ik het, samen met de patiënt, werken aan herstel en mensen meer inzicht te geven in het functioneren van hun lichaam.

Lees meer

Roel Heestermans

Roel Heestermans

Ik ben Roel Heestermans en in 2009 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij Paramedisch Instituut Rembrandt. In 2016 heb ik mijn masterstudie sportfysiotherapie afgerond. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor bewegingsanalyse en dry needling. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik waterpoloërs van het Nederlands team onder de 19 en de waterpoloërs bij Polar Bears  op het gebied van blessurepreventie en krachttraining.  Ik ben zelf ook waterpoloër bij Polar Bears Heren 1. Wat ik leuk vind aan mijn werk als fysiotherapeut is om met mensen te werken en samen naar de oplossing te zoeken voor hun klachten. Ik zie veel patiënten met klachten aan de ledematen, bijvoorbeeld: knie, elleboog en heup. De fysiotherapie is een dynamisch vak, waarbij de uitdaging als fysiotherapeut ligt in het up-to-date houden van kennis en vaardigheden. Het houd je scherp en alert om de patiënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Lees meer

Daan Gelsing

Daan Gelsing

Mijn naam is Daan Gelsing en ik ben afgestudeerd in 2011 aan de Hogeschool van Utrecht. Tijdens mijn bachelorstudie tot fysiotherapeut heb ik mijzelf gespecialiseerd in schouderrevalidatie en heb ik praktijkervaring opgedaan op de traumatologieafdeling in het UMC Utrecht en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP)  te Arnhem. Direct na mijn bachelorstudie ben ik gestart met de masteropleiding musculoskeletale revalidatie in Nijmegen.  Door mijn affiniteit met sport heb ik mijzelf tijdens deze master verdiept in de manuele therapie zodat ik een mooie combinatie heb ontwikkeld van sportrevaldiatie en manuele therapie. Dit heb ik verder uitgebreid en verdiept met stages tijdens de master bij  Topsupport medisch sportgezondheidscentrum in Eindhoven en wederom Sport Medisch Centrum Papendal. In 2015 heb ik deze studie afgerond en ben ik Manueel therapeut.

Lees meer

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks