Afspraak maken

Tel: 0318 512 548

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kaakfysiotherapie (orofaciale fysiotherapie)

Wat is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie, ook wel orofaciale fysiotherapie genoemd, is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is een specialist die kan helpen bij:
• het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd/hals/nek gebied
• pijn en functieproblemen van het kauwstelsel

Kaakfysiotherapie klinkt als een therapie die zich alleen richt op de kaak, maar het gebied daaromheen behoort ook tot het vakgebied van deze therapeut. De kaakfysiotherapeut is uitgebreid geschoold in de spieren en botten van hoofd/hals/nek, tandheelkundige aspecten en specifieke zenuw-aandoeningen. Wij behandelen, adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in deze regio.

Er is een nauwe samenwerking met huisartsen, tandartsen, neurologen, kno-artsen, kaakchirurgen en gnatologen uit de omgeving.

Welke klachten worden behandeld bij kaakfysiotherapie?

Met onderstaande klachten kunt u bij de kaakfysiotherapeut terecht:

• Hoofdpijn
• Pijn in het hoofd/hals gebied zoals wangpijn, kaakpijn, aangezichtspijn, oorpijn, nekpijn
• Het niet goed kunnen openen of sluiten van de mond
• Pijn/vermoeidheid bij eten en praten
• Knoepende, knappende of krakende kaken
• Overgevoelige tanden en kiezen
• Abnormale slijtage van het gebit
• Extreme of langdurige napijn na een tandheelkundige ingreep
• Aangezichtsverlamming
• Oorsuizen of piepen
• Klachten in hoofd/hals/nek ten gevolge van een ongeluk, botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden

Hoe lang duurt het voordat de klachten weer over zijn?

Gemiddeld zijn er bij kaakfysiotherapie zo’n 4 tot 6 behandelingen nodig om van de klachten te herstellen.

Heb ik een verwijzing nodig of kan ik zelf een afspraak maken?

Afhankelijk van uw klachten, wordt u verwezen naar de orofaciaal fysiotherapeut via de huisarts, tandarts, tandarts-gnatoloog, orthodontist, kaakchirurg, KNO-arts of een andere medisch specialist. U kunt ook zelf contact opnemen met de orofaciaal fysiotherapeut. Wij nemen vervolgens een screening bij u af om te bepalen of u bij ons op de juiste plek bent. Indien uw klachten niet bij de orofaciaal fysiotherapeut thuis horen, zullen wij u doorverwijzen.

Het onderzoek

In het eerste consult starten we met een uitgebreid vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Het vraaggesprek gaat over het ontstaan van de klachten, mondgewoonten en verdere factoren die van invloed kunnen zijn op uw klachten. Het lichamelijk onderzoek is gericht op de mondregio en kauwstelsel waarbij de mondholte, kaakbewegingen en spieren worden onderzocht. Daarnaast wordt, indien nodig, gekeken naar de hals, de nekwervels en spieren van hals en nek.
Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met u doorgenomen.

Behandeling

De behandeling bestaat onder andere uit het geven van uitleg over het normaal gebruik en functioneren van het kauwstelsel. Ook helpen wij u bij het afleren van onbewuste mondgewoonten die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden. Mondgewoonten zijn gewoonten als het klemmen van tanden en kiezen, tongduwen, tandenknarsen en lipbijten. Verder leert u zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel zoals het openen van de mond. U krijgt de informatie op papier mee zodat u het nog eens rustig kunt na lezen.

Vergoeding

Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt ook de kaakfysiotherapie vergoed.

  • Prettige hulp! Carolien Willemsen

    Carolien Willemsen Op aanraden van mijn tandarts had ik een afspraak gemaakt bij Marieke, de kaakfysiotherapeute. Mijn wangspieren stonden erg strak waardoor hij vermoedde dat ik zou “klemmen”. Dat bleek inderdaad het geval; al mijn kauwspieren waren erg gespannen. Maar nu, nog geen twee maanden later ben ik van mijn klachten af! De doortastende massages van Marieke, in combinatie met de info...

Specialisten

Charlotte Groeneveld

Charlotte Groeneveld

cgroeneveld@pmirembrandt.nl

Ik ben Charlotte Groeneveld en in 2008 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij paramedisch instituut Rembrandt. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor reumazorg en kaakfysiotherapie. In 2013 heb ik mijn mastertitel manuele therapie gehaald. Daarnaast heb ik in 2015 de masteropleiding voor orofaciale fysiotherapie afgerond. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik wedstrijdzwemmers op het gebied van blessurepreventie en krachttraining. Het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling van verschillende aandachtsgebieden. Ik zie veel patiënten met klachten in de  bovenrug, nek, hals en kaak. Maar ik begeleid ook reumagroepen, sporters, patiënten met uitgebreide problematiek en revalidatietrajecten. Het mooie aan dit vak is dat je nooit uitgeleerd raakt en altijd weer nieuwe invalshoeken kan ontdekken.

Maak nu direct een afspraak

Marieke Bloo-van der Meer

Marieke Bloo-van der Meer

mbloo@pmirembrandt.nl

Ik ben Marieke Bloo-van der Meer , en ik werk bij PMI Rembrandt sinds 2000. Ik ben gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie , ook wel kaakfysiotherapie genoemd. Ik ben opgeleid in het onderzoeken en behandelen van mensen met klachten van kaak- en aangezichtsspieren , het kaakgewricht , hoofdpijn, tandheelkundige aspecten, zenuwaandoeningen, en kanker in hoofd-hals gebied. Ik kan u adviseren en begeleiden bij pijn en andere klachten in de hoofd-hals-nek regio, die vaak veroorzaakt worden door overbelasting van de kaakspieren en het kauwstelsel. Het verminderen van -vaak langbestaande- pijnklachten aan het hoofd, vind ik een heel mooi aspect van mijn werk. In maart van dit jaar heb ik de opleiding Dry Needling Orofaciaal afgerond. Door veel samen te werken met andere specialisten zoals een tandarts- gnatoloog , kaakchirurg, KNO- arts, orthodontist, tandarts en huisarts probeer ik de zorg rondom de patiënt optimaal te organiseren Mijn werkdagen zijn van maandag tot en met donderdag. Voor een intake- en instructiegesprek reserveer ik ongeveer drie kwartier.

Maak nu direct een afspraak

Marthijn van Leijenhorst

Marthijn van Leijenhorst

mvleijenhorst@pmirembrandt.nl

Ik ben Marthijn van Leijenhorst en sinds 2016 werkzaam bij PMI Rembrandt. Na mijn afstuderen als fysiotherapeut heb ik, naast mijn dagelijkse werk binnen de fysiotherapiepraktijk, mijn kennis verder verdiept door in 2010 af te studeren als manueel therapeut. Daarnaast ben ik sinds 2015 afgestudeerd als orofaciaal therapeut. Als manueel en orofaciaal therapeut kom ik verschillende patiëntgroepen en bijbehorende klachten tegen. Van (pijn) klachten in het hoofd, hals en kaakgebied tot klachten gerelateerd aan de wervelkolom. Patiënten inzicht geven in de oorzaken van hun klachten en samen het herstel traject oppakken maakt mijn werk leuk en afwisselend. Elke klacht en patiënt vergt zijn eigen aanpak, en motiveert om steeds weer verder te verdiepen en verbreden binnen het vakgebied.

Maak nu direct een afspraak

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks