Afspraak maken

Tel: 0318 512 548

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie. Manuele therapie focust zich op stoornissen van gewrichten, spieren en zenuwen. Manuele therapie heeft als doel het beter laten bewegen van de gewrichten én het verbeteren van de houding en bewegingen. Het verschil met algemene fysiotherapie is dat de manueel therapeut bij specifieke technieken toepast in de gewrichten.

Welke klachten behandelt een manueel therapeut?

De manueel therapeut behandelt mensen die bewegingsbeperkingen hebben, vaak in combinatie met pijn en het slechter kunnen bewegen van gewrichten. Deze bewegingsbeperking heeft vaak ook invloed op de lichaamshouding. Dit zijn voorbeelden van klachten die een manueel therapeut behandelt:

  • Lage rugpijn
  • Hoge rugpijn
  • Hoofd- en nekpijn
  • Nek- en schouderklachten
  • Duizeligheid als u de nek beweegt
  • Kaakklachten
  • Heupklachten

Bovenstaande en andere klachten kunnen ontstaan doordat u op een verkeerde manier beweegt, of bijvoorbeeld door een ongeluk of val. Het voordeel van manuele therapie is dat u snel verschilt voelt. De pijn wordt minder en het bewegen gaat soepeler.

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut bekijkt waar uw klachten vandaan komen. Zo kijkt hij of uw spieren op de juiste manier werken en of u gecontroleerde bewegingen kunt maken. Ook kijkt hij of er iets anders aan de hand kan zijn, zoals stress.

De eerste stap van de behandeling is het voeren van een gesprek. Tijdens dit gesprek vraagt de manueel therapeut naar uw klachten, hoe en wanneer ze zijn ontstaan en in welke mate u er last van heeft. Vervolgens bekijkt hij zelf de spieren, zenuwen en gewrichten die te maken kunnen hebben met uw klachten. Op deze manier probeert de manueel therapeut een duidelijk beeld te krijgen van uw probleem.

Tijdens de daadwerkelijke manuele therapie beweegt de therapeut uw gewrichten op een bepaalde manier. Daarnaast doet hij samen met u oefeningen om uw houding, kracht en stabiliteit te verbeteren. Dit zorgt er voor dat u vlak na de manuele therapie vaak al verschil voelt. De manueel therapeut zal u ook tips en adviezen geven hoe u gezond kunt blijven bewegen. Vervolgens geeft hij u oefeningen mee die u zelf thuis kunt doen.

Laat uw klachten behandelen door de manueel therapeut

Heeft u last van één van bovenstaande klachten of heeft u het gevoel dat u verkeerd beweegt? Neem dan contact op met één van de specialisten bij PMI Rembrandt fysiotherapie Veenendaal. Zij helpen u graag van uw pijnklachten af te komen.

Rugoefening

Specialisten

Charlotte Groeneveld

Charlotte Groeneveld

cgroeneveld@pmirembrandt.nl

Ik ben Charlotte Groeneveld en in 2008 afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds mijn eindstage  ben ik werkzaam bij paramedisch instituut Rembrandt. In de tussentijd heb ik nascholing gevolgd voor reumazorg en kaakfysiotherapie. In 2013 heb ik mijn mastertitel manuele therapie gehaald. Daarnaast heb ik in 2015 de masteropleiding voor orofaciale fysiotherapie afgerond. Naast mijn werk in de praktijk begeleid ik wedstrijdzwemmers op het gebied van blessurepreventie en krachttraining. Het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling van verschillende aandachtsgebieden. Ik zie veel patiënten met klachten in de  bovenrug, nek, hals en kaak. Maar ik begeleid ook reumagroepen, sporters, patiënten met uitgebreide problematiek en revalidatietrajecten. Het mooie aan dit vak is dat je nooit uitgeleerd raakt en altijd weer nieuwe invalshoeken kan ontdekken.

Maak nu direct een afspraak

Gerlinda van Es-Wolswinkel

Gerlinda van Es-Wolswinkel

gerlinda@pmirembrandt.nl

Mijn naam is Gerlinda van Es-Wolswinkel. Vanaf 2011 ben ik werkzaam bij PMI Rembrandt. Dit doe ik met heel veel plezier. In 2002 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en sinds 2009 ben ik ook master manueel therapeut. Deze studie heeft mij een extra verdieping in het vak gegeven, waar ik iedere dag nog plezier van heb. Verder heb ik de cursus dry needling gedaan. Dit blijkt erg toepasbaar in de praktijk, omdat hier weer een andere patiëntgroep mee geholpen kan worden. Tot slot geef ik elke week sportles aan zwangere- en pas bevallen dames. Om deze patiëntengroep beter te kunnen begeleiden, heb ik nog een extra cursus over rug/bekkenklachten gedaan. Het is een ontzettend leuke doelgroep om mee te werken, omdat de zwangerschap een heel bijzondere periode in iemands leven is, waarbij je als fysiotherapeut betrokken wordt. Wanneer vrouwen zwangerschapsklachten hebben is het fijn dat ik ze daarmee kan helpen.

Maak nu direct een afspraak

Steven van der Pauw

Steven van der Pauw

svdpauw@pmirembrandt.nl

Mijn naam is Steven van der Pauw. Wat in 2005 begon met een periode van invallen op de praktijk, heeft in 2010 geresulteerd in het worden van mede-eigenaar van Paramedisch Instituut Rembrandt. Binnen de praktijk houd ik me, gezien mijn specialisatie manuele therapie, vooral bezig met het behandelen van mensen met klachten aan de wervelkolom. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met longklachten (COPD) en ben ik één van de therapeuten van onze praktijk, die de fysiotherapie Ede op kliniek NedSpine verzorgt. Omdat ik met verschillende patiëntengroepen in aanraking kom en ik als fysiotherapeut vaak lichamelijk actief bezig ben, is iedere dag anders. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend.

Maak nu direct een afspraak

Daan Gelsing

Mijn naam is Daan Gelsing en ik ben afgestudeerd in 2011 aan de Hogeschool van Utrecht. Tijdens mijn bachelorstudie tot fysiotherapeut heb ik mijzelf gespecialiseerd in schouderrevalidatie en heb ik praktijkervaring opgedaan op de traumatologieafdeling in het UMC Utrecht en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP)  te Arnhem. Direct na mijn bachelorstudie ben ik gestart met de masteropleiding musculoskeletale revalidatie in Nijmegen.  Door mijn affiniteit met sport heb ik mijzelf tijdens deze master verdiept in de manuele therapie zodat ik een mooie combinatie heb ontwikkeld van sportrevaldiatie en manuele therapie. Dit heb ik verder uitgebreid en verdiept met stages tijdens de master bij  Topsupport medisch sportgezondheidscentrum in Eindhoven en wederom Sport Medisch Centrum Papendal. In 2015 heb ik deze studie afgerond en ben ik Manueel therapeut.

Maak nu direct een afspraak

Marthijn van Leijenhorst

Marthijn van Leijenhorst

mvleijenhorst@pmirembrandt.nl

Ik ben Marthijn van Leijenhorst en sinds 2016 werkzaam bij PMI Rembrandt. Na mijn afstuderen als fysiotherapeut heb ik, naast mijn dagelijkse werk binnen de fysiotherapiepraktijk, mijn kennis verder verdiept door in 2010 af te studeren als manueel therapeut. Daarnaast ben ik sinds 2015 afgestudeerd als orofaciaal therapeut. Als manueel en orofaciaal therapeut kom ik verschillende patiëntgroepen en bijbehorende klachten tegen. Van (pijn) klachten in het hoofd, hals en kaakgebied tot klachten gerelateerd aan de wervelkolom. Patiënten inzicht geven in de oorzaken van hun klachten en samen het herstel traject oppakken maakt mijn werk leuk en afwisselend. Elke klacht en patiënt vergt zijn eigen aanpak, en motiveert om steeds weer verder te verdiepen en verbreden binnen het vakgebied.

Maak nu direct een afspraak

Niels van der Schee

Niels van der Schee

nvdschee@pmirembrandt.nl

Mijn naam is Niels van der Schee en vanaf 2016 werk ik met veel plezier bij PMI Rembrandt. Binnen de praktijk richt ik mij op de fysiotherapie en de manuele therapie en ben ik daarnaast het aanspreekpunt van onze locatie in Amerongen. In 2006 studeerde ik af als docent bewegingsonderwijs en in 2010 als fysiotherapeut. Na deze twee banen jarenlang gecombineerd te hebben maakte ik in 2014 de keuze voor fysiotherapie en startte ik met de Masteropleiding Manuele Therapie . De afgelopen jaren heb ik verschillende cursussen gevolgd op het gebied van sport- en rugrevalidatie en heb ik binnen het onderwijs veel ervaring opgedaan met mensen met een verstandelijke beperking. Binnen de praktijk zie ik veel uiteenlopende klachten en ben ik daarnaast een van de therapeuten die ingezet wordt bij Nedspine Ede waar wij mensen begeleiden in de eerste fase van hun herstel na een operatie. Elke patiënt is verschillend en daarbij elke klacht uniek. Het op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht om vervolgens samen met de patiënt tot een oplossing komen maakt dit vak voor mij  zo mooi en uitdagend

Maak nu direct een afspraak

Hier vindt u ons

Copyright Paramedisch Instituut Rembrandt 2017

Webdesign Veenendaal: Hetworks